Nieuws

Foto: pixabay

Online lezing: Reuzenarbeid, de bouw van het moderne Nederland in beeld

  • nieuws, uitnodiging

De besturen van de KIVI afdeling Geschiedenis der techniek en de vereniging Histechnica nodigen u uit voor het bijwonen van een online lezing met titel: REUZENARBEID de bouw van het moderne Nederland in beeld, 1861 – 1918 Spreker: dr. Willem van der Ham Datum: donderdag 22 april 2021 Aanvangstijd: 19.30 uur (half acht ’s avonds) Duur: 45 minuten, plus korte pauze, daarna discussie. Aanmelden Aanmelden kan via de KIVI website, u krijgt dan een link toegestuurd.

Water is weer terug in het stedelijk gebied

  • nieuws

Het moet in een van de eerste Nieuwsbrieven zijn geweest dat er een berichtje stond over de terugkeer van de Sint Jansbeek in het stedelijk gebied in Arnhem. Vrijwel tegelijkertijd werd er in Delft aan een vergelijkbaar project gewerkt: het terughalen van wat eens de westelijke stadsgracht was en de afsluiting van de binnenstad. Bij de Voorjaarsexcursies in 2012 waren we te gast bij waterschap Veluwe in Apeldoorn en werd het bekenstelsel toegelicht.

Nationaal Deltacongres

  • nieuws, congres, aankondiging

De deltacommissaris initieert elk jaar het nationaal Deltacongres voor iedereen die professioneel betrokken is bij (de uitvoering van) het nationaal Deltaprogramma. Als gevolg van de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus, vindt het Deltacongres in 2020 online plaats. Het elfde nationaal Deltacongres is op donderdag 12 november 2020. Dit eerste online congres wordt live uitgezonden vanuit diverse studio’s in de Jaarbeurs van Utrecht. Via een livestream-verbinding kunnen deelnemers een uitzending van ‘De Delta Draait Door’ bijwonen.

Houten peilschaal gevonden in Schiedam

  • nieuws, waterschap, peilschaal, zoektocht

Deze peilschaal is gevonden in een sloot onder een laag bagger. Wie kan ons iets meer vertellen over soortgelijke houten onbeschilderde peilschalen met N.A.P.-aanduiding? Bijvoorbeeld waar en wanneer waren deze in gebruik, of waar is eventueel informatie te vinden?

Gouda

  • nieuws, waterschap

Hoogheemraadschap van Rijnland (Leiden) De gemeenteraad van Gouda heeft op 12 oktober kennis genomen van de voorstel van het College van B&W om in de binnenstad van Gouda een peilverlaging van 25 cm door te gaan voeren. Het voorstel van B&W is mede tot stand gekomen op advies en onderzoek door het Hoogheemraadschap van Rijnland. Op 28 oktober neemt de raad een besluit over het voorstel. Dat de situatie in de binnenstad precair is werd al duidelijk tijdens de Voorjaarsexcursie van juni 2018 toen de deelnemers onder leiding van Hans Verweij langs de Turfmarkt liepen.

De Veengoot

  • nieuws, waterschap

Waterschap Rijn & IJssel (Doetinchem) In juli en augustus zijn de Berkel en de Baakse Beek in beeld geweest, nu de derde belangrijke waterweg in de Achterhoek: de Veengoot De Veengoot is eigenlijk de meest eenvoudige waterweg in de Achterhoek: recht toe recht aan zonder grote opstoppingen stroomt het water via deze snelle verbinding van A naar B. Dat past ook precies in de opvatting en de tijdgeest waarin de Veengoot werd aangelegd.

Een inkijkje in Lochems geschiedenis

  • nieuws, publicatie, film

Het Historisch Genootschap Lochem, Laren en Barchem deelde in haar nieuwsbrief het onderstaande:

Om u een inkijkje in Lochems geschiedenis te geven laten we elke week een stukje film zien uit de collectie van het HG.

Publicatie: Welke verhalen vertellen we?

  • nieuws, publicatie

Pas verschenen: Lotte Jensen & Adriaan Duiveman (red.), Welke verhalen vertellen we? Narratieve strategieën rondom waterbeheer en zeespiegelstijging. Nijmegen 2020.​ Nederland bestaat door duinen, dijken, overstromingen en inpolderingen. Maar Nederland bestaat ook, als idee, door de verhalen die we over deze natuurlijke fenomenen en technologische ingrepen vertellen. Deze verhalen over water en land hebben een geschiedenis. De communicatiemedewerkers, journalisten en burgers van nu grijpen soms terug op narratieven die al door dichters en schrijvers in de zeventiende eeuw, of eerder, werden verteld.